Hallonmousse & cheesecaketårta!

Det är några som har frågat efter detta receptet så tänkte att vi kunde publicera det här :)

Cheesecaken

3 st ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
8-10 st digestivekex (beroende på formens storlek)


Gör såhär:
(Om ni följer detta kan ni använda samma visp utan att diska den mellan de olika stegen)

  • Dela äggen, lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan.
  • Blanda strösocker och vaniljsocker med äggulorna.
  • Vispa äggvitorna till ett fast skum. Skummet ska vara så fast att ni skulle kunna vända uppochner på bunken.
  • Vispa äggulorna och sockret till en pösig smet och blanda därefter i philadelphiaosten (låg hastig på vispen).
  • Vispa grädden i en egen bunke tills ni har fått den lagom fast (jag brukar dock alltid köra lite extra).
  • Rör ner grädden i äggule och sockersmeten, använd lägsta hastigheten på vispen.
  • Rör försiktigt ned äggvitorna med en sked (för att behålla fluffet).
  • Krossa kexen och lägg på botten av formen innan ni häller på smeten.
  • Ställ in i frysen i ca 5 timmar



Hallonmoussen

Ca 350 g hallon
Ca 1 dl florsocker (efter egen smak)
Saft av 1/2 citron
3 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde


Gör såhär:

  • Rensa och skölj hallonen.
  • Använd en mixer/mixerstav för att mosa ihop dessa till en slät smet (det går bra att använda en gaffel också om ni inte har en mixer, lägg dessa då i en sil efteråt för att pressa lite extra).
  • Blanda i florsocker och citronsaften i de mixade hallonen.
  • Smaka av och tillsätt lite extra socker/citronsaft om ni tycker att det behövs.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter och krama därefter ut gelatinet innan ni smälter det i ett vattenbad.
  • Vispa ner gelatinet i hallonmixen
  • Vispa grädden till ett hårt skum och vänd sedan ner detta i hallonmixen
  • Fördela moussen i portionsglas och ställ in i kylen tills den är riktigt stel
    - eller ta ut cheesecaken och häll över en del av moussen på denna och ställ tillbaka den i frysen i ca 2-3 timmar innan servering

 

För mig räckte moussen till hela cheesecaken som topping samt till 5 st små portionsglas som vi har i kylen.

Nästa gång kommer jag dock inte att frysa in hallonmoussen ovanpå cheesecaken utan kommer att ha den i kylen och sen bre på den innan servering. Men det var absolut inget fel på den frysta moussen!!



Lycka till!!

Kommentarer
Postat av: farfar o farmor

Så läckert det ser ut! Ska försöka göra efter ditt recept någon gång.

2012-04-23 @ 17:50:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0